Oddelek za zgodovino

Leto 2020

Dogodki v letu 2020

Akad. prof. dr. Peter Štih, med drugim član programske skupine Slovenska zgodovina, je v oddaji Ars Humana med drugim izjavil: "Ne pustimo se in nočemo se vpletati v ideološke in politične teme, ker bi bilo to slabo za Slovensko akademijo znanosti in umetnosti. Če bi se oglašali v tem smislu, bi hitro postali žeton v političnih preigravanjih. To pa ne pomeni, da se ne oglašamo v javnosti."  

Vabljeni k poslušanju!

Letošnji Kliofest, ki ga organizirajo kolegi v Zagrebu je kot virtualni potekal od 12. - 15. maja. Na njem smo sodelovali z dvema prispevkoma.

Bojan Balkovec je pripravil predstavitev projekta o Okupacijskih mejah Posnetek je dostopen tu

Božo Repe je zadnji dan sodeloval v pogovoru z naslovom Historiografija u doba korona-krize. Posnstek je dostopen tu.

Ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne je Kornelija Ajlec sodelava v oddaji Intelekta. Posnetek oddaje je dostopen na RTV.

Sodelavci Oddelka smo ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne posneli daljši pogovor s Kornelijo Ajlec in Božom Repetom. Pogovor je dostopen tu. Povezavo do pogovora je v svojo objavo ob obletnici uvrstil tudi portal MMC RTVSLO.

Božo Repe je sodeloval v pogovoru ob 75. obletnici konca druge svetovne vojne, ki ga je pripravila House of European History. Posnetek je dostopen tu.

Pogovor z Marto Verginella je bil objavljen v Sobotni prilogi Dela, 2. maja 2020 (za ogled je potrebna prijava!).

Božo Repe in ob 27 aprilu, Dnevu upora proti okupatorjem sodeloval v pogovoru za MMC RTVSLO. Pogovor je dostopen tu

Bojan Balkovec je ob istem prazniku sodeloval z Radiom Študent.

Časopis Dnevnik je v Objektivu objavil intervju z Božom Repetom ob 30. obletnici prvih demokratičnih volitev (za dostop je potrebna prijava!).

Sodelavci oddelka za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani smo 6. aprila 2020 izvedli spletni simpozij z naslovom »Mi tujega nočemo, toda svojega ne damo.« Udeleženci simpozija so se s svojimi prispevki oglasili iz Babne Gore, Borovnice, Idrije, Kranja, Lavrice, Lendave, Ljubljane, Novega mesta, Rakeka in Žiri. V slovenskem zgodovinopisje je bil to prvi popolnoma spletni simpozij. Udeleženci niso bili na isti lokaciji in stik z občinstvom je bil tudi samo preko spletnih platform.

Povzetki predavanj simpozija so v slovenščini in angleščini dostopni na tem naslovu.

Celoten simpozij skupaj s kulturnim programom je na ogled na predvajalnem seznamu Youtube.

Devetnajstega februarja 2020 je Oddelek za zgodovino praznoval sto let obstoja in delovanja. Obletnico smo praznovali na proslavi, ki je bila dvajsetega februarja 2020. Na proslavi so govorili dekan FF Roman Kuhar, zaslužni profesor Dušan Nečak in predstojnik oddelka Dušan Mlacović. Slovesnost smo obeležili z dokumentarnim filmom. Na proslavi smo predstavili dvajset minutni izbor.

Fotografije s proslave so na ogled na Facebooku.

Posnetek proslave si lahko ogledate na Youtube.

Odlomki iz dokumentarnega filma so na ogled na Youtube.

Različni filmi, povezani s stoletnico, so na voljo na predvajalnem seznamu Youtube.

V okviru raziskovalnega projekta o okupacijskih meja je v Žireh od 14. februuarja na ogled razstava o Žireh in Idriji kot obmejnih mestih. Slike z otvoritve so na ogled na Youtube.

1. februarja 2020 je Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Zagrebu v okviru doktorskega študija starejše zgodovine organiziral okoljskozgodovinsko delavnico »Environmental Historical Topics in Pre-modern Context«. Predavali so dr. Borna Fürst Bjeliš (Oddelek za geografijo Univerze v Zagrebu, Naravoslovno-matematična fakulteta), dr. Aleksander Panjek (Oddelek za zgodovino Univerze na Primorskem, fakulteta za humanistične študije), dr. Matija Zorn (Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU) in dr. Žiga Zwitter, ki je predstavil referat »Approaching the History of Environmental Knowledge in the 16th and 17th Centuries: Peasants’ and landlords’ knowledge about grasslands in the south-east of the Alps«.

Sliki je posnel Hrvoje Petrić.

V Rokopisni čitalnici NUK je bila 30. januarja 2020 predstavitev knjige o stoletnici Univerze v Ljubljani. Knjigo so predstavljali rektor prof. dr. Igor Papič, prof. dr Božo Repe in prof. dr. Mladen Dolar. Posnetek prireditve je dotopen tu.

V Slovanski knjižnici je Bojan Balkovec 21. januarja predaval o Ljubljani kot obmejnem mestu med drugoi svetovno vojno. Po predavanju smo odpri razstavo o Ljubljani v žici in kot obmejnem mestu. Razstava je na ogled do 28. februarja.

Kornelija Ajlec in Tone Smolej sta v oddaji Kulturni fokus govorila o stoletnici Filozofske fakultete.

Oddajo lahko poslušate tule.

Milan Lovenjak je pripravil razstavo o rimsli vojaški diplomi z Vičave pri Ptuju. Razstava je na ogled do 20. februarja. Poleg razstave si lahko ogledate tudi filme na Youtube.

Slike z otvoritve so na voljo tukaj.

Razstava En krompir, tri države je od 9. do 31. januarja na ogled v Kulturnem centru Primož Trubar v Šentjerneju. Utrinki z otvoritve so tukaj.

Razstava Mejni kamni, bodeča žica, stražni stolpi in minska polja je od 7. januarja do 31. januarja na ogled v Centru Ivana Hribarja v Trzinu. Več o otvoritvi tule.

© Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Vse pravice pridržane.

 

Piškotki Oblikovanje in razvoj: ENKI

Iščem ...