Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo

Vabilo na dogodke v okviru pogovornega cikla Misliti odgovornost

Vljudno vabljeni na dogodke v okviru pogovornega cikla Misliti odgovornost, ki bodo potekali vsak prvi četrtek v mesecu v Trubarjevi hiši literature.

Cikel pogovorov Misliti odgovornost naslavlja izbrane teme sodobne antropologije, pa tudi širšega družboslovja in humanistike, skozi prizmo kolektivne in individualne odgovornosti. Kako se odgovornost kaže v vprašanjih rasizma, migracij in okoljske krize? Kako odgovorno obravnavati dediščino, kako verodostojno osmišljati družbo skozi pisanje in kako v raziskave in razstave brez akademskega pokroviteljstva vključevati izkušnje in poglede sogovornikov? Kje in kako so tovrstna vprašanja podvržena manipulacijam in kakšne odgovore, onkraj moralizma in izpraznjene retorike, zmore prinašati razmislek o odgovornosti?

Ana Svetel, Urška Purg in Tina Palaić bomo v pogovorih z relevantnimi sogovornicami in sogovorniki različnih generacij odstirale zgodovinska ozadja sedanjih izzivov, vpetost lokalnih kulturnih pojavov v globalne tokove in razmišljale o vizijah bodočnosti.

Jesenskemu ciklu bo sledil spomladanski, ko bomo s sogovorniki razmišljale o okoljskih spremembah in odzivih nanje, potencialu demokratičnih in participativnih pristopov na področju kulture, znanosti in raziskovanja, ter o možnih strategijah za vzpostavljanje večje družbene pravičnosti, ki vključujejo tudi protirasistično opismenjevanje. 

Organizacija: Tina Palaić (Slovenski etnografski muzej), Urška Purg (Muzej novejše zgodovine Slovenije), Ana Svetel (Filozofska fakulteta UL)

Produkcija: Slovensko etnološko in antropološko združenje KULA in Trubarjeva hiša literature.

Notices

International Office, Faculty of Arts

The International Office of the Faculty of Arts will be closed from 1st August and 16th August.

International Office, Faculty of Arts

The International Office of the Faculty of Arts will be closed from 1st August and 16th August.

Department of History

Change of Office Hours Dušan Mlacović

Department of Geography

Change of Office Hours Simon Kušar

Department of Psychology

Change of Office Hours Renata Marčič