Poezija danes: okrogla miza

Društvo študentov primerjalne književnosti v sodelovanju s Študentskim filozofskim društvom vabi na dogodek z naslovom Poezija danes: okrogla miza, ki bo 17. marca 2022 ob 19. uri potekal v Centru poezije Tomaža Šalamuna.

Poezija današnjega časa je včasih nerazumljena ali pa ostaja namenjena le tistim, ki jo pišejo in o njej akademsko razmišljajo. Vse pogosteje lahko slišimo, da je poezija le zaprašena knjiga v kotu knjigarne; da je nepomembna in neopažena.

Vse težje je natančno določiti vplive na današnje pojmovanje poezije – koliko je ustvarjanje umetnosti podvrženo času oz. družbenemu dogajanju in kje so pri poeziji ločnice med starejšo in mlajšo generacijo pesnikov? Kako je s protestno, politično angažirano poezijo?

Kako postaviti kriterij, kaj pesem je in kaj ni? Nekoliko tradicionalnejši pristop se tudi v sodobnosti sklicuje na ritmična sredstva – pesem mora imeti obliko, ki določa ritem in s tem pomen. Kje velja značilnosti poezije iskati, ko se pesnik znebi tradicionalnih ritmičnih postopkov in se (navidezno) loči od vsakršnega ritma? Ravno ekstremna dekonstrukcija oblike je pogosto tarča kritike sodobne poezije s strani starejše generacije. Zakaj mlade pesnice in pesniki najpogosteje pišejo v prostem verzu in kdo sploh je danes pesnik ali pesnica? In kam z vsemi mladimi pesniki, ki objavljajo tako na družabnih omrežjih kot drugih spletnih platformah, do tiskane izdaje pa pridejo le stežka?

Kako to, da objavljamo vedno več poezije, pa se ta skoraj nikoli ne znajde v centru pozornosti?

Na vsa ta vprašanja, ki preletavajo misli mladih in bodočih pesnic ter pesnikov, bodo odgovarjali v pogovoru z mladimi, že uveljavljenimi literati. Pridružili se jim bodo pesnik in literarni kritik Aljaž Koprivnikar, pesnica, pisateljica in skladateljica Nina Dragičević ter literarna kritičarka, prevajalka in doktorska študentka literarnih ved Laura Repovš.

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon