Oddelek za zgodovino

Zgodnjenovoveška strokovna ekskurzija na Pivško 10. maja 2022

Iz Narina se bomo povzpeli na Šilentabor, enega največjih taborskih kompleksov na Slovenskem, ki je stal na lokaciji prazgodovinskega gradišča in antične postojanke. Na Šilentaboru bodo poleg ogleda lokacije, terenskih preostankov in védenja o tem taborskem kompleksu na vrsti predstavitve o osmanskih vpadih na Notranjsko, o protiturških taborih na Slovenskem, o opustelosti naselij na Pivškem v 15. stoletju in spreminjanju tamkajšnje poselitvene slike do 17. stoletja. Ker so Šilentabor v zgodovini prečkale tudi poti množične selilne transhumantne paše ovc in koz ter ker se z njega odpira pogled od Istre do Snežnika, bomo tu obravnavali še zgodovino transhumantne paše med (beneško) Istro in Pivškim v širšem agrarno- in okoljskozgodovinskem kontekstu zgodovine transhumantne paše v JV Evropi in Alpah. Sledil bo spust v Zagorje s predstavitvijo terenskih preostankov stare kmetijske rabe pokrajine, bistveno drugačne od tiste, ki jo izkazuje Franciscejski kataster. Nato se bomo podali do Velikega Zagorskega jezera, spotoma pa bomo v kontekstu ceste, po kateri bomo krajši čas hodili, obravnavali nekdanjo vlogo tovorniških poti prek Javornikov proti Cerknici in Ložu, kar bomo postavili v širši kontekst trgovine na srednje razdalje med primorskimi mesti in notranjostjo. Med obiskom Velikega Zagorskega jezera bomo obravnavali različne zgodovinske rabe pivških presihajočih jezer, potegnili vzporednice s Cerkniških jezerom, med hojo ob Pivki pa nas bodo zanimali priložnosti in izzivi, ki jih je na teh zemljiščih v zgodovini povzročala voda. Nato se bomo prek nizkega sedla severozahodno od Parja vrnili v Pivko. Ekskurzijo bo vodil doc. dr. Žiga Zwitter. Vabljeni vsi študentke_študentje zgodovine oziroma posameznih predmetov na našem oddelku. 

Prijavite se pri ge. Jasni Vanček, preko e-pošte Jasna.vancek@ff.uni-lj.si (ne po telefonu, ne osebno), do vključno ponedeljka, 18. aprila 2022.  

Hrano in pijačo za ves dan vzemite s seboj. Vsak med nami mora pomisliti, kako lahko zmanjša nepotrebno onesnaževanje okolja. Zato bomo v luči trajnostne mobilnosti potovali z vlakom. Naš vlak (oziroma nadomestni avtobus do Brezovice) odpelje z Železniške postaje Ljubljana ob 7.55; v Pivki bomo prestopili na vlak za Narin, prestop je optimalen, saj imamo zanj na voljo 5 min). V Ljubljano se predvidoma vrnemo ob 18:48. V podrobnostih je čas povratka lahko odvisen tudi od tempa hoje (manj verjetni termin povratka je 19:57). Glavnino potnih stroškov prijazno krijeta Študentki svet Filozofske fakultete UL in Oddelek za zgodovino (slednji za študentke_študente Izbranih poglavij iz zgodovine JV Evrope v zgodnjem novem veku). V primeru, da bo prijav več, kot je na voljo sredstev za potne stroške, boste med 3. in 6. majem ge. Vanček doplačali malenkosten prispevek. Po prijavnem roku v aprilu boste obveščeni, ali bo doplačilo potrebno.  

Ekskurzija vključuje nekaj manj kot štiri ure hoje po prijetni spomladanski naravi, vsota vseh vzponov pa komaj presega Šmarno goro, tako da teren res ne bo zahteven. Obvezna je zaprta terenska obutev, po možnosti hribovski čevlji. Ne pozabite tudi na zaščito pred soncem (pokrivalo, krema) in ustrezno oblačilo, da vas na Šilentaboru, kjer pogosto piha, mi pa bomo tam kako uro, ne bo zeblo.   

 

Notices

Department of Geography

Change of Office Hours Simon Kušar

Department of Psychology

Change of Office Hours Renata Marčič

Department of Archaeology

Change of Office Hours Katharina Zanier

Department of Geography

Change of Office Hours Nejc Bobovnik

Department of Translation Studies

Change of Office Hours Martin Anton Grad