Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Filozofska fakulteta koordinatorica projekta Erasmus+: "Literatura v praksi: strokovni izzivi branja, prevajanja in založništva v digitalni dobi (Litprax)"

Katedri za španski jezik in za književnost Oddelka za romanske jezike in književnosti sta bili v sodelovanju z mednarodnimi partnerji uspešni na razpisu Erasmus+ KA220-HED in pridobili sredstva za izvedbo projekta Literatura v praksi: strokovni izzivi branja, prevajanja in založništva v digitalni dobi, skrajšano Litprax. Osnovna cilja projekta sta razvijanje in krepitev bralnih kompetenc in pridobivanje prevajalskih veščin in strokovnih znanj s področja založništva. Koordinatorica projekta je izr. prof. dr. Maja Šabec, partnerske inštitucije pa so Univerza v Novem Sadu (Srbija), Zahodna Univerza v Timišvaru (Romunija), Španski nacionalni znanstvenoraziskovalni svet (CSIC) in slovenska založba Malinc. Projekt bo trajal 30 mesecev (januar 2022–junij 2024), njegov proračun znaša 300.000 evrov.

S projektom Litprax želimo prispevati h kakovostnejšemu izobraževanju s povezovanjem formalnih in neformalnih oblik poučevanja. Prednostna naloga je pritegniti v projekt študente vseh ravni študija hispanistike, ki bodo z aktivnim sodelovanjem tudi soustvarjali njegove vsebine. Dejavnosti bodo zajemale predavanja, okrogle mize, delavnice in poletno šolo in bodo usmerjene v literarno produkcijo, distribucijo in recepcijo. Študenti bodo v sodelovanju s profesorji, književnimi ustvarjalci, prevajalci, lektorji, uredniki in založniki pridobivali specifične kompetence najrazličnejših strok in se tako usposabljali za delo na področju prevajanja in založniških dejavnosti ter si s tem povečali zaposlitvene možnosti. Eden od pomembnih ciljev projekta je osvetlitev recepcije španske in hispanoameriške književnosti in literarne kritike 21. stoletja v Sloveniji, Srbiji in Romuniji.

Glede na opisane cilje bodo rezultati projekta trije: učni načrt izbirnega univerzitetnega predmeta, ki ga bodo akreditirale vse tri sodelujoče visokošolske institucije, prosto dostopen digitalni priročnik z zvezkom aktivnosti in prosto dostopna baza podatkov o prevodih in kritiški recepciji hispanoameriških književnih del 21. stoletja.

Notices

The Central Humanities Library

OHK FF departmental libraries during Easter holidays

Department of English

Change of Office Hours Lilijana Burcar

Department of Geography

Change of Office Hours Mojca Ilc Klun

Department of Archaeology

Change of Office Hours Katarina Katja Predovnik

Department of Romance Languages and Literatures

Change of Office Hours Jasmina Markič