Politična homofobija in instrumentalizacija pravic LGBTQ+ v politiki: primer ruske vojne v Ukrajini

Oddelek za sociologijo Filozofske fakultete vljudno vabi na gostujoče predavanje dr. Maryne Shevtsove z naslovom Politična homofobija in instrumentalizacija pravic LGBTQ+ v politiki: primer ruske vojne v Ukrajini, ki bo v ponedeljek, 27. marca 2023, ob 15.30 v predavalnici 325 na Filozofski fakulteti. Predavanje bo v angleškem jeziku. 

Pred več kot desetimi leti je v sociologiji nastal koncept "politične homofobije". Ta se nanaša na strategijo posameznih držav, ki z identifikacijo grešnjekozlovskega »Drugega« (v tem primeru LGBTQ+ oseb) spodbujajo družbeno kohezijo in nacionalno identiteto. Za avtoritarne režime je lahko politična homofobija še posebej koristna v času nacionalne gospodarske ali politične krize, pod zunanjim političnim pritiskom ali sredi mednarodnega konflikta. Pogosto nima nič skupnega z dejanskim družbenim odnosom do LGBTQ+ oseb; namesto tega politična homofobija postavlja vprašanje homoseksualnosti v središče javne pozornosti, da bi odvrnila pozornost prebivalstva od drugih težav.

V predavanju bodo razpravljali o vprašanju politične homofobije in instrumentalizacije pravic LGBTQ+ oseb na primeru ruske vojne v Ukrajini, ki se je začela leta 2014 in dosegla vrhunec z obsežno invazijo 24. februarja 2022. Na podlagi ugotovitev iz analize ruskih in ukrajinskih medijev ter uradnih izjav vladnih uradnikov obeh držav bo predavanje pokazalo, kako se lahko ideja "spopada vrednot" uporablja za zagovarjanje in upravičevanje različnih političnih odločitev, od sprejetja LGBTQ+ prijaznejših politik do invazije na drugo državo.

 

Maryna Shevtsova je podoktorska raziskovalka EUTOPIA in gostujoča profesorica na Oddelku za sociologijo Univerze v Ljubljani. Doktorirala je iz političnih ved na Humboldtovi univerzi v Nemčiji, pred prihodom v Ljubljano pa je bila gostujoča raziskovalka na Univerzi na Floridi v ZDA in na Univerzi Lund na Švedskem. Njeni raziskovalni interesi vključujejo LGBTQ+ aktivizem, anti-gender gibanja v Srednji in Vzhodni Evropi ter queer migracije. Trenutno pripravlja zbornik Feminist perspective on Russia’s war in Ukraine, ki bo letos izšel pri založbi Lexington Books. Leta 2022 je Maryna Shevtsova prejela nagrado Emme Goldman za svoje udejstvovanje v feminističnem aktivizmu in aktivizmu za pravice LGBTQ+.

 

 

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon