40. zborovanje slovenskih zgodovinark in zgodovinarjev

40. zborovanje slovenskih zgodovinark in zgodovinarjev - predavanje dr. Ane Cergol Paradiž. Foto: Božidar Flajšman.

40. zborovanje slovenskih zgodovinark in zgodovinarjev - predavanje dr. Ane Cergol Paradiž. Foto: Božidar Flajšman.

19. in 20. aprila je v organizaciji Zveze zgodovinskih društev Slovenije (ZZDS) v Novi Gorici potekalo 40. zborovanje slovenskih zgodovinark in zgodovinarjev, z naslovom Izzivi slovenskega zgodovinopisja v 21. stoletju. Sestavljalo ga je 81 referatov in predstavitev knjig, dve okrogli mizi in podelitev častnih članstev ZZDS. Knjižica zborovanja z izvlečki panelov: https://zzds.si/post-2023-04-14.html

Oddelek za zgodovino FF UL, njegov raziskovalni program Slovenska zgodovina in raziskovalni projekti EIRENE: Povojne tranzicije v perspektivi spola: primer severovzhodnega jadranskega prostora (ERC), Materinstvo in reproduktivna politika v 19. in 20. stoletju (ARRS) ter Rapalska meja: četrt stoletja obstoja in stoletje dediščine ter spomina (ARRS) so sodelovali z referati, diskusijskimi prispevki, predstavitvami knjig (in hkrati moderiranjem) dr. Kornelije Ajlec, dr. Bojana Balkovca, dr. Alenke Cedilnik, dr. Ane Cergol Paradiž, dr. Petra Mikše, dr. Boža Repeta, mladega raziskovalca Aljaža Sekneta, dr. Irene Selišnik, dr. Marte Verginelle in dr. Žiga Zwittra, ki so obravnavali antiko, srednji vek, zgodnji novi vek, 19. stoletje in sodobno zgodovino. Med raziskovalkami in raziskovalci s FF UL so referate na Zborovanju predstavili tudi dr. Marija Mojca Peternel z Oddelka za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko, dr. Andrej Gaspari z Oddelka za arheologijo, dr. Vojko Gorjanc z Oddelka za prevajalstvo in dr. Matej Hriberšek z Oddelka za klasično filologijo. Panele sta moderirala še dr. Matej Petrič in dr. Peter Štih z Oddelka za zgodovino, z Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje pa dr. Sonja Novak Lukanovič. Pri izvedbi Zborovanja so sodelovali mag. Barbara Šatej, Jasna Vanček, in dr. Božidar Flajšman. 

Eden od dveh novih častnih članov ZZDS je zaslužni profesor dr. Dušan Nečak z Oddelka za zgodovino FF UL.      

Organizacijski odbor konference so sestavljali dr. Dragica Čeč (predsednica ZZDS), dr. Kornelija Ajlec (podpredsednica ZZDS), mag. Ana Marija Lamut (tajnica ZZDS) in dr. Žiga Zwitter (podpredsednik ZZDS).


Več slik z zborovanje je na ogled na https://www.facebook.com/CPHLjubljana

Posnetki treh panelov so na ogled na https://youtube.com/playlist?list=PLM1_cxrfZVDafyFODGHAUJ-rxKKzIljT-

Zadnje novice

“DOCUMENTING COPTIC MONASTIC HERITAGE” PROJECT

Matjaž Kačičnik 2018 © Endangered Hermitages Project = Documenting Coptic Monastic Heritage Project

Reception for International Students at the Faculty of Arts and at the University of Ljubljana (two separate events)

Support and assistance by the University of Ljubljana