Razstava: Arhiv in trg: Arhiv Koprske komune in središče Kopra v srednjem veku

Mednarodno središče za primerjalne zgodovinske raziskave (ICCHS) vljudno vabi k ogledu razstave, ki je nastala v sklopu projektov Koprska Pretorska palača: Podoba, pomen in namen ter Urbana morfologija poznosrednjeveškega Kopra. Razstava z naslovom Arhiv in trg: Arhiv Koprske komune in središče Kopra v srednjem veku bo na ogled v Kopru v Mali loži med 13. marcem in 3. aprilom 2024.

Razstava s podatki iz arhiva nekdanje Koprske komune, danes v Beneškem državnem arhivu, in Škofijskega arhiva Koper predstavlja Titov trg in dogajanje na njem v dveh časovnih obdobjih, okrog leta 1400 in okrog leta 1500.

Najstarejši dokumenti iz arhiva nekdanje Koprske komune nam skupaj s srednjeveškimi dokumenti iz Škofijskega arhiva Koper omogočajo vpogled v urbano strukturo in podobo Kopra v času od 13. stoletja dalje. Z njimi lahko sledimo tudi spremembam koprskega osrednjega trga. V dokumentih, nastalih v poznem 15. stoletju in pozneje, pa najdemo že podrobne vesti o gradbenih delih na javnih objektih, tudi na kompleksu Pretorske palače. Analiza podatkov iz najstarejših dokumentov je pokazala, da je bil osrednji koprski trg v poznem srednjem veku velik in živahen javni tržni prostor. Poimenovan je bil enako kot tovrstni osrednji trgi v drugih mestih, Plathea communis (Javni trg). V poznem 15. stoletju si je ta prostor prilastila oblast, takrat so mu spremenili obliko in podobo.

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon