Sejem akademske knjige Liber.ac: Poučujem. Prihodnost oblikujem.

Pod sloganom Poučujem. Prihodnost oblikujem. bo med 21. in 23. majem 2024 v Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto (UL FF) potekal 15. Sejem akademske knjige Liber.ac. Letošnje vsebine obravnavajo poklic učitelja – enega najpomembnejših, a hkrati v zadnjem času najbolj spregledanih poklicev. Na sejmu, katerega častna pokroviteljica bo predsednica RS dr. Nataša Pirc Musar, bo sodelovalo 40 razstavljavcev, spremljal ga bo vsebinsko bogat program.

Vloga učitelja v družbi se je v zgodovini zelo spreminjala: bil je prenašalec znanja in védenja, načrtovalec in organizator, izpraševalec in ocenjevalec, predvsem pa je bil vzgojitelj, prijatelj in vzornik. Zavedanje o neprecenljivem vplivu, ki ga ima učitelj na sodobne in naslednje rodove, se je pojavilo že v času svetopisemskega kralja Salomona in egipčanskega modreca Imhotepa, ki sta bila najzgodnejša glasnika modrostnih naukov, etičnih zahtev in pravil življenja. Od 4. stol. pr. n. št. nastopijo v antični Grčiji filozofi – ljubitelji in učitelji modrosti ter brezkompromisni predstavniki in glasniki etičnega življenja; tudi še vedno aktualni Zaratustra, Konfucij in Lao Tzu sodijo med zgodovinsko izjemno pomembne učitelje moralnih naukov, ki so se za vedno vtisnili v spomin človeka. 

Vpliv učiteljevih dejanj na prihodnost lahko strnemo v kratek aforizem, ki se je pojavil v intervjuju ruskega pisatelja in Nobelovega nagrajenca Borisa Pasternaka, a ga že skoraj 40 let (zmotno) pripisujejo avstrijski pisateljici Marie von Ebner-Eschenbach: »To, kar počnemo danes, vpliva na to, kako bo svet videti v prihodnosti.« Ne glede na to, kdo je avtor citata, je njegovo sporočilo jasno: kot učitelji moramo skrbno premisliti svoja dejanja in ravnati odgovorno. Tako bomo zagotovili lepšo in boljšo prihodnost za zanamce in svet, v katerem bodo živeli. 

Vabljeni na odprtje sejma, ki bo v torek, 21. maja 2024, ob 10. uri v Foersterjevem vrtu za UL FF. 

Več informacij o sejmu in spremljevalnem programu najdete na spletni strani sejma

 

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon