Formalna analiza znanstvene misli: individualni in socialni vidiki

Oddelek za filozofijo Filozofske fakultete vabi na predavanje Boruta Trpina in Martina Justina z naslovom Formalna analiza znanstvene misli: individualni in socialni vidiki, ki bo v torek, 2. aprila 2024, od 13.00 do 14.30 v predavalnici 325.

Znanstveno raziskovanje je kompleksen proces, pri katerem pa vsaj do neke mere vseeno lahko določimo, kateri postopki predvidoma vodijo do želenih ciljev (npr. zanesljivih spoznanj). Predavatelja v predavanju pokažeta, kako nam pri določitvi teh postopkov lahko pomagajo formalna orodja, in sicer verjetnostno modeliranje in računalniške simulacije.

V prvem delu z naslovom Formalizacija abduktivnega sklepanja Trpin na podlagi svojega nedavnega članka (Trpin, 2024) predstavi, kako nam verjetnostna orodja pomagajo razumeti prednosti in slabosti abduktivnega sklepanja, tj. sklepanja na resničnost razlage v luči njene razlagalne moči.

V drugem delu z naslovom Simuliranje znanstvenih skupnosti nato Justin na podlagi svojega magistrskega dela pokaže primer uporabe računalniške simulacije za raziskovanje socialnih vidikov znanstvenega raziskovanja.

Viri:

Šešelja, D. (2023). Agent-Based Modeling in the Philosophy of Science. The Stanford Encyclopedia of Philosophy. [prosto dostopno na spletu]

Trpin, B. (2024). Affirming the Explanandum. Analysis. [sprejeto v tisk; prosto dostopna predobjava]

Zollman, K. (2007). The Communication Structure of Epistemic Communities. Philosophy of Science.

Vljudno vabljeni!

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan