Gostujoči predavanji dr. Adnana Kaljanca

Ob 100. obletnici študija arheologije na Univerzi v Ljubljani Oddelek za arheologijo Filozofske fakultete v sodelovanju s Slovenskim arheološkim društvom vabi na dve predavanji dr. Adnana Kaljanca, izrednega profesorja na Oddelku za arheologijo Filozofske fakultete v Sarajevu. Dr. Adnan Kaljanac je doktoriral leta 2012 na Oddelku za arheologijo v Ljubljani in je z našim oddlekom in podjetjem Arhej sodeloval na več projektih na Hvaru, v Jajcu, na Butmiru, na gradišču Zaketuša pri Srebreniku). Adnan Kaljanac je specialist za bronasto in železno dobo, zgodovino arheologije in arheološko metodologijo.

Prvo predavanje, Ambiciozne pripovedi na trhlih nogah: Glasinac in Iliri, bo v ponedeljek, 20. 11. 2023, ob 13.00 na Oddelku za arheologijo Filozofske fakultete (predavalnica P6). Predavanje želi pokazati, kako je prišlo do arheološke konstrukcije Ilirov v 50. letih v bosansko-hercegovski in jugoslovanski arheologiji na podlagi podatkov in najdb iz raziskav Glasinca, ko naj bi bilo izkopanih več tot 1000 gomil v času avstro-ogrske uprave v BiH med 1890 in 1914. Po Kaljančevih arhivskih raziskavah so se podatki teh raziskav izkazali za zelo problematične, neustrezno dokumentirane in tudi zavajajoče, kar postavlja precej tradicionalnih tez o ilirskem Glasincu pod vprašaj.

V drugem predavanje, Modifikacija lidarskega zajemanja podatkov na tleh, v torek, 21. 11. 2023, ob 9.40 (predavalnica P6) bodo prikazane pomembne tehnične izboljšave tovrstnega 3D dokumentiranja stoječih objektov. Do sedaj je bila ena glavnih težav lidarskega mobilnega dokumentiranja s tal korekcija nihanja senzorja zaradi hoje, zaradi česar je bilo potrebno veliko kasnejšega dela za odpravljanje merskih napak. Z uporabo naprave IMS (Inertial measurement Unit), povezane z GPS  in prirejeno odprtokodno programsko opremo so kolegi z Univerze v Sarajevu uspeli korigirati lidarske izmere v realnem času.

Vabljeni!

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan