In memoriam Irena Kovačič

Sporočamo žalostno vest, da se je po hudi bolezni poslovila izr. prof. dr. Irena Kovačič, prva predstojnica Oddelka za prevajalstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Irena Kovačič (1951–2021) je svojo akademsko pot začela na Oddelku za germanske jezike in književnosti kot jezikoslovka na področju modernega angleškega jezika. Bila je ena od ustanoviteljic Oddelka za prevajalstvo, na katerem je nato delovala od leta 1997 do upokojitve leta 2008. Bila je ena prvih, ki se je v Sloveniji začela ukvarjati s prevodoslovjem. V slovenski prostor je prva vpeljala raziskovalno področje podnaslovnega prevajanja in je avtorica nekaterih temeljnih študij na tem področju. Posebno pozornost je vseskozi namenjala povezovanju stroke in prakse, saj je sledila obema. Njeno pedagoško in mentorsko delo je pomembno vplivalo na številne dodiplomske in podiplomske študente, ki jih je h kritičnemu razmišljanju vedno spodbujala v dialogu.

Spoštovano kolegico, profesorico, mentorico in raziskovalko, ki nas je h kritičnemu razmišljanju vedno spodbujala v dialogu, bomo ohranili v najlepšem spominu, hvaležni za njeno strokovnost in človeško toplino.

Od nje se bomo poslovili na žalni seji, ki bo v torek, 21. septembra 2021, ob 12.00 uri v predavalnici 15. Žalna knjiga je v sobi 29 na Oddelku za prevajalstvo.

Foto: Dnevnik

 

Zadnje novice
15. 03. 2024

Prof. dr. Marta Verginella med izjemnimi mentoricami in mentorji Univerze v Ljubljani

Med izbranimi mentoricami in mentorji je tudi prof. dr. Marta Verginella z Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete (Anže Malovrh, STA; vir: Univerze v Ljubljani)
15. 03. 2024

Slavnostni govor dobitnice nagrade Prešernovega sklada mag. Miljane Cunta na slovesni podelitvi diplom Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo

Slavnostna govornica mag. Miljana Cunta, predstojnik prof. dr. Tone Smolej in gostujoča profesorica s Filozofske fakultete v Zagrebu izr. prof. dr. Ivana Brković (foto: arhiv Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo)
13. 03. 2024

Članek prof. dr. Mojce Ramšak v novi številki Revije za evropske študije

Nova številka Revije za evropske študije nosi naslov Ponovna predstavitev COVID-19: Biopolitika, digitalizacija, državljanstvo