Slovo od zasl. prof. dr. Andreje Kocijančič, nekdanje rektorice Univerze v Ljubljani

Zaslužna profesorica dr. Andreja Kocijančič, vir: Delo

Zaslužna profesorica dr. Andreja Kocijančič, vir: Delo

»Vedno sem hotela nekaj novega, dodatnega, izboljšati organizacijo dela ali poskrbeti za boljše razmere. Če nekaj hočeš, če o tem govoriš in razlagaš, potem je seveda dobro, prav in pošteno, da pokažeš tudi, kako se to naredi.«

Zaslužna profesorica dr. Andreja Kocijančič je bila prva in do zdaj edina rektorica Univerze v Ljubljani. Na tem položaju je delo opravljala med letoma 2005 in 2009. Bila je profesorica na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je vodila Katedro za interno medicino in bila prodekanja, bila je ustanoviteljica in dolgoletna predstojnica Klinike za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, kjer je bila tudi prva strokovna direktorica.

Medicine se ni naveličala, je pa želela veliko narediti tudi na drugih področjih, kar ji je tudi uspelo, ko je uspešno kandidirala za rektorico Univerze v Ljubljani in postala prva rektorica. Njene besede v enem od intervjujev po izvolitvi: »Vedno sem hotela nekaj novega, dodatnega, izboljšati organizacijo dela ali poskrbeti za boljše razmere. Če nekaj hočeš, če o tem govoriš in razlagaš, potem je seveda dobro, prav in pošteno, da pokažeš tudi, kako se to naredi.« Zapomnili si jo bomo med drugim po poudarjanju potreb po tesnejšem povezovanju z gospodarstvom, zvišanju kakovosti izobraževalnih programov, internacionalizaciji in združevanju ter povezovanju raziskovalnega dela na članicah UL, kot tudi zavzemanju za prenove študijskih programov, ki naj postanejo primerljivi s programi sorodnih institucij v Evropi. 

Žalna seja je zaradi epidemioloških razmer prestavljena na kasnejši datum. Vpis v elektronsko žalno knjigo je možen tukaj.

Besedilo povzeto po strani UL

Fotografija: Jure Eržen za Delo

Zadnje novice
15. 08. 2021

Odprtost fakultete v času kolektivnega dopusta - 2. 8. do 13. 8. 2021

30. 07. 2021

Novomeški poletni večeri: Druga svetovna vojna na Dolenjskem

23. 07. 2021

Novosti Znanstvene založbe Filozofske fakultete