Konferenca o večjezičnosti

Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko Filozofske fakultete in Goethejev inštitut v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU organizirata skupno konferenco na temo večjezičnosti. Omenjena konferenca je zadnja v seriji konferenc "Evropa. Tvoji jeziki." projekta Europanetzwerk Deutsch, ki poteka v okviru predsedovanja trojice Nemčija-Portugalska-Slovenija Svetu Evrope. Prva konferenca je bila lani v Berlinu, naslednja junija 2021 v Lizboni, konferenca v Sloveniji pa bo 21. oktobra 2021 potekala na spletu.

Načrtovana konferenca bo sestavljena iz dveh delov: v prvem delu dogodka bodo osrednjo temo večjezičnosti izpostavili različni strokovnjaki in znanstveniki, v drugem delu pa bo poudarek na osvetlitvi zgodovinskega pomena večjezičnosti v današnji Sloveniji.

Na strokovni konferenci v dopoldanskem času sta v programu dva plenarna govorca:

- prof. dr. Jörg Roche, Ludwig-Maximilian, Univerza München, bo imel predavanje z naslovom “Kriteriji in izzivi pragmatične večjezikovne politike in posledice le-te pri poučevanju in učenju jezika.“ (jezik: nemški, tolmačeno v slovenščino),

- Daria Grudić, Deutschen Welle, bo imela predavanje z naslovom: German News Service (GNS) v devetih jezikih – priložnosti za učitelje in učiteljice tujih jezikov. (jezik: hrvaški, tolmačeno v slovenščino in nemščino)

Poleg tega je v programu 26 predavateljev/predavateljic v štirih različnih sekcijah: strokovnjakinje in strokovnjaki s Filozofske fakultete v Ljubljani, Zavoda RS za šolstvo in učitelji ter učiteljice angleščine, nemščine, francoščine, italijanščine, španščine, ruščine in slovenščine kot tujega jezika.

Program v slovenščini

Program v angleščini

Program v nemščini

Ker bo dogodek potekal na spletu, lahko prispevke izberete glede na svoje interese - in ne glede na sekcije. Do 14. oktobra 2021 je potrebno izpolniti prijavnico ter jo vrniti na ta elektronski naslov. Za večerni dogodek je potrebna ločena registracija. Prijavite se tukaj.

Več informacij o konferenci

 

 

Dogodki

19. 10. 2020
Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

03. 09. 2020
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

26. 08. 2020
Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

26. 08. 2020
Oddelek za arheologijo

Metalurški dan

26. 08. 2020
Oddelek za filozofijo

Konferenca, posvečena Mahatmi Gandhiju